AVORTUL DESCRIS DE SPECIALIST

FAT LA 8 SAPTAMANI DE SARCINA FARA DREPT GARANTAT LA VIATA

Avortul este un tabu in Romania.

Cuvantul este evitat in analizele demografice.

Omis caci asa e politic corect si asa se respecta drepturile femeilor.

Se folosesc eufemisme:

– “intrerupere de sarcina” (descriind uciderea pruncului nenascut pentru a pune capat evolutiei sarcinii);

– “chiuretaj”(descrierea manevrei prin care chiureta, un cuti de fapt, curata, adica taie in bucati copilasul, razuie peretii uterului);

– “chiuretaj uterin la cerere”;

mici intervenţii de specialitate: întreruperi de sarcină, biopsii endometriale/ cervicale, electrorezecţii pentru leziunile colului uterin, etc.(CV-ului unui medic specialist);

– “Intreruperea electiva a sarcinii”

– “il dau afara” sau “il scot afara” (pe cine? cum? de unde?).

Articolul doamnei Georgeta Petrovici din Evenimentul Zilei este o exceptie. Inca. Descrierea avortului de catre medicul specialist este prezenta in articolul “Reportaj fără anestezie: Avortul, o despărţire în somn de copilul care moare înainte să se nască”:

“Doare ca naiba”, mărturiseşte, la ieşirea din cabinet, cu ochii înroşiţi de lacrimi, una din tinerele care a avortat, la 25 de ani. Mai întâi, pacientei i se pun valvele metalice folosite în orice consult ginecologic. Apoi, cu un fel de andrele, lungi, numite Hegare, medicul străpunge metalul rece şi corpul pacientei, începând manevrele de lărgire a colului uterin. Sunt un fel de baghete de inox care încearcă să dilate colul de la zero la aproximativ doi centimetri, dacă sarcina este spre finalul perioadei legale în care se poate face avortul, şi anume 12 săptămâni. Este manevra cea mai dureroasă şi durează între 5 şi 10 minute. “Dilataţia colului este partea cea mai dureroasă, nu chiuretarea propriu-zisă”, explică dr. Băcilă. 

La 12 săptămâni, fătul are 11–12 cm lungime, iar capul cam doi centimetri diametru. Când colul e suficient de dilatat, se intră cu chiureta. Metalul fin ascuţit rupe în bucăţi embrionul, parte din el se scurge printr-un canal special al ustensilei, într-o tavă aşezată între picioarele pacientei, în timp ce părţile mai mari sunt trase afară cu o pensă specială. “Se foloseşte o pensă lată cu care tragi bucăţi afară. Poţi scoate bucăţi de mâini, de picioare. Nu e plăcut pentru nimeni să vadă aşa ceva, nici pentru medicii cu experienţă”, mai spune specialistul. Dacă sarcina e mai mică, poate fi aspirată cu un vacuum. 

Prin experienta de mai sus au trecut cel putin 22 178 906 de copilasi nenascuti intre 1958-2008. Nu dispunem de statisticile din 1981 si 1983, iar din 1990 cabinetele particulare nu sunt obligate sa isi declare “activitatea”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: