“PRO VITA HOMINIS” DIN SFANTUL GHEORGHE: 22 DE ANI DE EXISTENTA

Asociatia “Pro Vita Hominis” s-a infiintat in 26 iunie 1990 deoarece numarul avorturilor crescuse deja de 3 ori, atat in tara cat si in judetul Covasna, in  primele 5 luni dupa evenimentele din decembrie 1989.
Am organizat Conferinte pro-life:
 1992 la Miercurea Ciuc : “Copilul unic”; 1994 la Sf. Gheorghe: “Iubire, Viata, Familie”; 1996 la Sf.Gheorghe: “Sexualitatea adolescentilor”;
1998 la Sf. Gheorghe: “Si el (fatul) are dreptul la viata”;  2000 la Sf. Gheorghe:” Copilul e primavara societatii”.
Cu ocazia conferintei din 2000 am inaugurat Statuia pentru  Apararea Maternitatii in curtea Spitalului Judetean Sf. Gheorghe. Aceasta este din bronz, are  2.5 m inaltime si infatiseaza o gravida aparand copilul din pantece: “Nu il omorati!”, fiind  un ultim mesaj pro-life pentru mamicile care se duc la avort.
La aceasta statuie se depun lumanarile aprinse cu care mergem cu ocazia “Marsului vietii” organizat deja de 5 ani, pe 28 decembrie, Ziua pruncilor nevinovati omorati de Irod. Marsul vietii e precedat de Adoratia Preasfantului Sacrament si  Sfanta Liturghie. Se  porneste de la Biserica “Cristos Regele”, traversand orasul si se termina la Spitalul Judetean, la aceasta statuie pentru Apararea Maternitatii.
 Intre 2001-2004 am construit un Camin pentru gravide fara nici un sprijin, numit “Mater Misericordiae” si situat la 5 km de Sf. Gheorghe,  la Arcus. Am reusit sa supraveghem functionarea doar un an, toata activitatea noastra fiind voluntara. Din 1 decembrie 2005,  Fundatia Sf. Francisc din Deva prin 3 maicute franciscane si Ordinul Franciscan din Pecs,, asigura finantarea, functionarii, proprietatea casei ramanad a noastra. Peste 40 de mamici si copii au beneficiat de adapost tranzitoriu la Arcus, pentru a nu mearge la avort.
 In camin avem o mica capela sfintita de Bunavestire si tinem hramul capelei deja de 10ani in 25 Martie, chiar si in timpul constructiilor. In capela avem si o relicva  a Sfiintei Gianna Beretta Molla, primita chiar de la fiica sa, pentru care s-a sacrificat. Aceasta am primit-o  prin intermediul binefacatorului elvetian Pius Stossel, fostul presedite al organizatiei “Ja zum Leben”.
Am mai tinut si alte manifestari culturale pro-life: “Ziua copilului” – 1 iunie 1991; “Ziua mamei”- 2 mai 1993;  “Anul Tolerantei” – 13 septembrie 1995, “Spielhozni” –  13 decembrie 1997; ” Serbare pentru gravide, mame si bunici” –  mai 1999.
 Totodata am oferit prezentari, filme pro-life in licee si scoli, sfaturi pentru gravide si teste timpurii, rapide si gratuite atunci cand la noi in farmacii nu existau ( din decembrie 1992). In prezent sunt putine solicitari de acest gen.
 Din 3 iulie  avem o emisiune saptamanala pro-life de 30 minute cu  2 repetari la Radio Maria din Oradea.
Pe 10 septembrie 2010 am sarbatorit aniversarea de 20 ani impreuna cu Inalt Preasfintitul Dr. Jakubinyi Gyorgy Arhiepiscopul din Alba Iulia, cu o Liturghie de gratitudine si prezentari de evenimente din cei 20 de ani, a copiilor care au fost salvati si despre care stim si au fost de acord sa vina, o prelegere despre Evangelium Vitae.
Din 1997 tinem 3 Adoratii pe luna in 3 locuri diferite, cu intentie pro-life, Sfinte Liturghii frecvente, Calea crucii a nenascutului, adoptare spirituala, intalniri lunare.
                                                                                                                           Doctor  Zita Kovacs
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: