Politicienii nostri: dr. Tudor Udristoiu(Tg. Jiu) si dr. Minerva Boitan (Sibiu)

English: Young girl on a market in Ouagadougou...

Young girl on a market in Ouagadougou, Burkina Faso (Photo credit: WikipediaOuagadougou - Burkina Faso

English: Map of Burkina Faso Español: Mapa de ...

English: Map of Burkina Faso Español: Mapa de Burkina Faso (Photo credit: Wikipedia)

Presedintele subcomisiei pentru populatie si dezvoltare a Parlamentului Romaniei , dr.Tudor Udristoiu o trimitea pe d-na senator dr.  Minerva Boitan in martie 2009 sa caute modele de sanatate in Burkina Faso.

Senatoarea ar urma sa asiste la “Misiunea parlamentara privind drepturile si sanatatea reproducerii”, organizata de Forumul parlamentar European pentru Populatie si Dezvoltare, in perioada 5-11 aprilie.

Potrivit memorandumului, misiunea isi propune “sa evalueze strategiile si masurile puse in practica in Burkina Faso in scopul combaterii saraciei, al solutionarii problemelor legate de populatie si al promovarii accesului la drepturile si sanatatea sexuale si ale reproducerii, precum si rezultatele concrete obtinute in acest sens”.

Atunci aceasta stire aproape a facut senzatie, dara daca privim mai de aproape situatia piramidei populatiei in Burkina Faso si o comparam cu cea a Romaniei atunci ideea mi se pare chiar excelenta! Priviti la fata copilului din fotografia care ilustreaza aceasta postare: perfect sanatos si fericit! Desi, desi, situatia tarii este foarte trista din punct de vedere al saraciei, lipsei de democratie, prezenta HIS, multilarea femeilor. Si au numai 10 medici 13 moase la 1oo ooo de locuitori, in timp ce noi avem 190 de medici la aceeasi populatie.

Dar ce ar fi putut invata Burkina Faso de la cei care reprezinta sistemul medical al unei tari europene la sfarsitul lui 2011

„Siste­mul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a persona­lu­lui medical perturbă activitatea me­­dicală şi pune în pericol si­gu­ranţa pacienţilor si a medicilor ca­re lucrează pînă la epuizare. Pri­mim zilnic semnale din ţară de la colegii noştri prin care a­ceş­tia ne spun că nu îşi mai pot desfăşura activitatea în condiţii normale. Cum se poate desfă­şura o gardă într-un spital orăşe­nesc, în condi­ţiile în care nu au un medic spe­cializat în Aneste­zie Terapie In­ten­­sivă sau Neona­tologie?“, pre­cizea­ză preşedinte­le CMR, prof. dr Vasile Astărăs­toae, într-o scri­soa­re deschisă a­­dresată premi­erului Emil Boc.

CMR atrage aten­ţia că econo­mi­i­le nu tre­buie realizate în sis­temul sanitar, cu atît mai mult cu cît Ro­mânia alocă cele mai puţine fon­duri siste­mu­lui sanitar din Euro­pa.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: