MOVIMENTO PER LA VITA

Spitalul "Santo Spirito", Vatican: locul unde se pot lasa copilasii nascuti, nedoriti (Culla per la Vita)

In cele ce urmeaza dorim sa va informam asupra modul de organizare a miscarii pro-life in Italia, asa cum este prezentata de ei insisi intr-un pliant. Aceasta este  traducerea, dar ii puteti vedea in actiune intr-o emisiune RAI, A La Sua Immagine.

 “Movimento per la Vita” sau “Miscarea pentru Viata” din Italia a fost initiata in 1975 la  Florenta prin primul Centru in ajutorul vietii. In prezent exista o federatie cuprinzand 313 Centre  in ajutorul vietii si 271 de miscari locale.  Scopul miscarii il constituie promovarea si apararea demnitatii fiecarui om de  la conceptie pana la moartea naturala, de promovare a unei culturi a vietii drept fundament al ratiunii si caritatii in intreaga societate. 

Inspiratoare au fost cuvintele Fericitului Ioan Paul al II-lea din “Evangelium Vitae”: “Respecta, apara, iubeste si slujeste viata umana! Numai pe aceasta cale vei gasi justitie, progres, adevarata libertate, pace si fericire!”

Aceasta cultura a vietii prin care se apara in primul rand copiii conceputi si mamele lor, este raspandita si prin activitati de formare, publicatii, initiative legislative si   sociale, congrese stiintifice, concursuri scolare.

 Miscarea este o asociatie laica, care totusi cunoaste forta viziunii crestine asupra vietii si propune viata umana drept  valoare civila si fundament al intregi societati si stie ca viata se apara cu actiuni concrete de solidaritate, cu o cultura a vietii care trece prin mintea si inima oamenilor.

 CENTRELE PENTRU SLUJIREA SI AJUTORUL VIETII

 Prin aceste centre au fost ajutati sa se nasca 125.000 de copii in cei 30 de ani de activitate, sute de mii de femei au fost primite, asistate, ajutate, ascultate, in medie 22 000 de femei anual. Nici una dintre mamele ajutate  nu a regretat alegerea de a mentine sarcina si multe dintre femeile cu avorturi in antecedente au devenit asistente entuziasmate la aceste centre. Ajutor a fost acordat si femeilor cu sindrom post-avort.

 TELEFONUL VERDE “SOS VIATA”

 Din 28 decembrie 1992 Movimento per la Vita a pus la dispozitie telefonul verde “SOS VIATA”, disponibil 24 de ore din 24, 365 de zile pe an, pentru a asculta, a ajuta , a sustine si intampina femeile care sunt intr-o situatie neasteptata, carora li se refuza alt ajutor. Telefonul suna in permanenta si este folosit de femei din intreaga Italie, care vorbesc despre: singuratate, abandonare, temeri, violente, teama pentru o graviditate nedorita, situatii dificile pentru copilasii lor deja nascuti, ingrjorari, regrete, suferinte psihologice si morale, chinuri legate de avorturile facute si niciodata uitate.

SOS  salveaza vieti si se poate apela gratuit chiar de pe telefoanele mobile. Grupul mic de persoane care raspunde si-au dovedit maturitatea si capacitatea, sunt extrem de motivate, special antrenate  si avand o experienta obtinuta in cadrul Centrelor in ajutorul vietii. Persoanele care apeleaza pot fi sigure ca raspunsul nu va fi unul exclusiv telefonic. Acest telefon activeaza si un sprijin de sustinere concreta si imediata prin reteaua celor 600 de Centre si miscari locale, unde este intotdeauna o persoana pregatita sa intampine nevoile de orice fel.

 TELEFONUL ROZ

 Acesta este un serviciu gratuit de consultare medicala asupra factorilor de risc reproductiv. Este gratuit, cu exceptia costului convorbiri telefonice, si pune la dispozitie consultatii ale unor specialisti exceptionali in faza de pre-conceptie, graviditate sau alaptare. In mod special furnizeaza informatii asupra riscurilor materno-fetale in cazul consumului de medicamente, expunere la radiatii ionizante, infectii si patologie materna dar si  pentru alte probleme in timpul sarcinii. Orarul: de luni pana vineri, de la 9 la 13.

 CASE DE PRIMIRE

Casele de primire apartinand sau asociate fiind cu “Miscarea pentru Viata” sunt in numar de 49 si sunt raspandite pe intregul teritoriu al Italiei.  In aceste Case sunt primite femei care asteapta un copil in absenta unui sot sau partener, fara mijloace materiale de sustinere sau fara o familie care sa le ajute. Uneori, pe langa factori economici exista realitatea dura a unei degradari profunde a familiei din care provin (inchisoare, droguri, alcool, prostitutie etc) ceea ce impune necesitatea de a oferi mamelor pe perioada sarcinii si cea succesiva nasterii, un mediu de serenitate si afectiune.  In aceste Case mamele invata sa isi cunoasca sarcina si nasterea din punct de vedere medico-sanitar, sa isi ingrijeasca copilul, sa se relationeze cu alte mame, dar mai ales sa devina autonome, cautand de lucru, apoi o casa, reconstruind o retea familiara si reintegrandu-se in societate.

 FUNDATIA “VIATA NOUA”

 Aceasta fundatie s-a format in anii ’80 pentru a da un ajutor concret, economic si de consultanta activitatilor Miscarii pentru Viata Italiana si desfasoara o activitate constanta de strangere de fonduri si consultanta pentru proiecte pentru Centrele in ajutorul Vietii si Casele de primire. Intre alte proiecte gestionate este Proiectul “Gemma”, o forma deosebita de adoptie la distanta a mamelor gravide aflate in dificultate economica.

 PROIECTUL “GEMMA”

 Proiectul “GEMMA” a fost initiat in 1994 fiind un serviciu de adoptie prenatala la distanta a mamelor in dificultate, inclinate sa nu isi accepte propriul copil. O mama in asteptarea unui copil ascunde intotdeauna in pantecele ei o perla (“Gemma”) care nu va fi pierduta in cazul in care cineva va da ajutorul necesar.  Prin acest seviciu si cu o contributie minima de 160 de euro pe luna,  se poate adopta pe parcursul a 18 luni o mama si  poate fi ajutata sa nasca un copil. Prin proiectul “Gemma”  au fost ajutati sa se nasca aproximativ 18 000 de copii. Oricine poate face aceasta adoptie: persoane celibatare, familii, grupuri parohiale, de prieteni sau de colegi, comunitati religioase, scoli sau clase. E o mare bucurie sa stii ca o mama nu a avortat si un copil s-a nascut multumita ajutorului tau. Impartind cheltuielile, povara e mai usoara, dar creste frumusetea unei inedite fraternitati intre cunoscuti. La acest proiect au participat si consilii comunale sau grupuri de detinuti. Aceasta adoptie poate fi propusa si drept cadou de nunta, de botez, de natere sau in memoria unei persoane dragi.

 INITIATIVE PENTRU TINERI

 In intreaga Italie exista grupuri de tineri apartinand Miscarii care se afla la studii universitare sau in scoli superioare. Acesti tineri sunt preocupati de teme legate de viata si de bioetica, drepturile omului si se implica in activitati de informare, cursuri, conferinte si multe alte activitati pentru sensibilizarea societatii asupra valorii vietii umane.

 CONCURSURI EUROPENE

Incepand cu 1986 s-au organizat concursuri anuale legate de teme actuale la care au participat intre 20 si 30 de mii de tineri din scolile superioare si aproape o jumatate de milion de studenti, iar castigatorii au vizitat Strasbourg-ul. Intre anii 1990 si 2000 au participat si studenti din alte tari europene: Franta, Germania, Polonia, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Republica Slovaca, Albania, Romania, Bulgaria, Slovenia.

MIJLOACE DE COMUNICARE

Printre mijloacele folosite  de Miscarea pentru viata italiana pentru raspandirea unei culturi si politici pentru viata si de insufletire a “poporului pentru viata” este publicatia lunara “Da vietii”. Miscarea solicita un abonament ca semn al unui  constant interes de cunoastere a tematicilor legate de eforturile pentru viata, dar si ca semn de prietenie intre cei care intentioneaza sa sustina actiunile pentru viata in Italia.

 CENTRUL DE DOCUMENTARE

 Centrul de Documentare si Solidaritate produce materiale multi-media, publicatii si DVD-uri in diferite limbi, manifeste, pliante, care ilustreaza cu rigoare stiintifica dezvoltarea vietii umane inca de la conceptie pentru a insufla respectare maternitatii. Acest serviciu este folosit cu entuziasm de Centrele Miscarii pentru Viata, scoli, consultanti, asociatii si persoane private.

Speram ca aceste informatii sa inspire si sa incurajeze.

One Trackback to “MOVIMENTO PER LA VITA”

Leave a comment